Comercializarea porcilor vii și a cărnii de porc în perioada sărbătorilor de iarnă
Este permisă sacrificarea porcilor în gospodăriile populației numai pentru consum propriu. Porcii trebuie să fie identificați și înregistrați în baza națională de date.
Obligatoriu, se va anunța medicul veterinar de liberă practică, împuternicit, căruia i se va preda crotalia auriculară, în vederea întocmirii formularului de declarare eveniment (sacrificare consum propriu).
Obligatoriu, se va efectua examenul trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodării pentru consum propriu.
Se va solicita prezența medicului veterinar de liberă practică împuternicit în cazul în care proprietarul de animale constată:
– înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește și devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundentă sangvinolentă);
– după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități;
Este interzisă mișcarea porcilor vii în zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor (tot teritoriul județului Giurgiu)
Cumpărarea de carne de porc și produde din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar – veterinar.
Orice încălcare a legislației sanitar-veterinare se va sancționa contravențional, porcii vor fi confiscați și uciși, fără acordare de despăgubiri.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.